BioBlitzend jouw stad vergroenen

Experimenten
Bioblitz

Ontdek, blitz en ontwerp mee voor meer biodiversiteit op het Marineterrein

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger staat er een reeks BioBlitzen op het programma om de biodiversiteit op het Marineterrein te versterken. Tijdens zo'n BioBlitz wordt samen met bevlogen ecologen en geïnteresseerden vrijwilligers het ecosysteem in kaart gebracht.

De verzamelde kennis dient als basis voor groene experimenten die direct in de praktijk getest kunnen worden. Deze aanpak vormt het fundament voor een natuurinclusieve ontwikkeling en het toekomstig beheer van het Marineterrein. In de stad gaat het namelijk vaak over hoe mensen leven, maar er leven ook duizenden dier- en plantensoorten met eigen behoeften en wensen voor de toekomst. Om een dialoog aan te kunnen gaan met de natuur, moet eerst ontdekt worden wat er allemaal leeft. Wil je weten welke soorten er nu al zijn ontdekt? Bekijk het hier!

Het terrein onder de loep

Dankzij de pilot-Blitz van afgelopen november is er een goed beeld ontstaan van wat een BioBlitz kan opleveren. Tijdens deze editie ging de zoektocht uit naar schimmels op het Marineterrein, waarbij soorten paddenstoelen en vooral korstmossen zijn geïdentificeerd. Dat leverde verrassende resultaten op: maar liefst 161 verschillende soorten korstmossen zijn geïdentificeerd – waaronder zelfs een uiterst zeldzame, de Xantomendoza Weberi! Alle waarnemingen zijn ingevoerd op waarneming.nl, wat resulteerde in een eerste soortenkaart. Die laat precies zien welke soorten waar op het terrein voorkomen. Als straks alle BioBlitzen zijn afgerond, kunnen de verschillende kaarten naast elkaar gelegd worden. Zo ontstaat inzicht in de ecologische patronen en kan gericht gewerkt worden aan het versterken van ecosystemen op het Marineterrein.

Iedereen kan meedoen

Iedereen kan meedoen – met of zonder ervaring. Tijdens elke BioBlitz krijg je begeleiding van deskundige soortenexperts die je meenemen op pad. Samen wordt in korte tijd in kaart gebracht wat er leeft. Daarna volgt een analyse met de experts van alle vondsten: welke soorten zijn er gezien, welke habitats kwamen voorbij – en misschien nog wel belangrijker: welke soorten ontbreken er nog voor een gezond ecosysteem? Wil je meedoen met deze begeleide Bioblitzen? Meld je dan aan via de website van Pakhuis de Zwijger.

In het najaar volgt een volgende stap. Tijdens gezamenlijke ontwerpsessies wordt de verzamelde kennis omgezet in groene experimenten die direct in de praktijk getest kunnen worden. Deze aanpak vormt de basis voor een natuurinclusieve ontwikkeling en het toekomstig beheer van het Marineterrein. 

Elke dag op Blitz-avontuur

Heb jij het Blitzen helemaal te pakken? Ook buiten het programma om kun je zelf op ontdekkingstocht gaan! Lees hier hoe je zelf kunt blitzen op het Marineterrein en waarom jouw bijdragen eigenlijk zo belangrijk is.