In maart 2021 werd een open call uitgeschreven voor de Buitenbroedplaats op Marineterrein Amsterdam. Onze oproep aan jonge kunstenaars was om mee te denken over ‘de stad in transitie’. Eva Hoonhout is een van de twee winnaars. Haar project gaat over de beleving van tijd in onze hectische samenleving. De jury schreef: ‘Zonder het verleden te kennen kun je geen toekomst bouwen, is het thema van dit werk. Dit is een relevant vertrekpunt voor de stad in transitie, en wordt extra interessant door de interactie tussen de kunstenaar en het publiek.’

  • Expositie: 26 augustus–23 september 2021, doorlopend, gratis
  • Workshop: SLOW T(IM)EA op 2 en 3 september (zie hieronder), kosten € 15
  • Adres: Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam
  • Locatie: Buitenbroedplaats Marineterrein, naast de schietbaan (gebouw 022)
  • Route: Volg op het Marineterrein de gele borden naar gebouw 022 (schietbaan)

Zoals de titel If I knew time as well as you do (part two) al impliceert, gaat Eva Hoonhout in dit project op zoek naar andere perspectieven op tijd. Startend vanuit een gewoon dagelijks ritueel zoals het drinken van thee, zal Hoonhout heroverwegen wat het betekent om tijd door te brengen in onze productieve en snel veranderende samenleving.

Met theedrinken als aanleiding en vanuit een verlangen om anders om te gaan met de dingen om ons heen, kijkt Hoonhout terug naar het koloniale verleden van Nederland. Ze vraagt zich daarbij niet alleen af hoe exotische producten zoals thee hier terechtgekomen zijn, maar ook hoe we ons deze hebben toegeëigend, veranderd en onderdeel gemaakt van ons dagelijks bestaan.

In de Buitenbroedplaats van het Marineterrein toont Hoonhout een sculptuur in de vorm van de vaarroute van de VOC vanuit Amsterdam naar Kanton, met tussenstops in Kaapstad en Batavia. De sculptuur is ook een zitmeubel waarop je een serie audioverhalen kunt beluisteren, met onder meer een verhaal van een schrijver en van een theekweker. Elke week dat het werk tentoongesteld staat – vier weken – wordt een nieuwe aflevering toegevoegd.

De Buitenbroedplaats is onderdeel van Marineterrein Living Art Lab, het kunst- en cultuurprogramma op Marineterrein Amsterdam.


SLOW T(IM)EA workshop op 2 en 3 september

In de tweede week, tijdens een speciale, exclusieve SLOW T(IM)EA-workshop die over twee dagen is verdeeld (dag 1: een hele dag, dag 2: twee uur), gaat Eva Hoonhout met buurtbewoners een gesprek aan over de beleving van tijd en de generaties voor én na ons. Ondertussen doorloopt ze het hele proces van thee maken. Er is plaats voor maximaal 8 personen. Het is de bedoeling dat de deelnemers echt het gehele proces meemaken, zodat er momenten ontstaan voor reflectie en gesprek waardoor deelnemers daadwerkelijk een andere beleving van de tijd ervaren. De workshop is inclusief een heerlijke lunch én – uiteraard – de thee.

Data: 2 september van 10.00-17.00 uur en 3 september van 16.00-18.00 uur
Aanmelding: info@evahoonhout.com (maximaal 8 personen kunnen deelnemen)
Kosten: € 15 per persoon (inclusief lunch)