Nachtdiner bij Scheepskameel

Agenda
1024_Scheepskameel-672x372

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? Tijdens Nacht voor de Nacht kun ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants, waaronder Scheepskameel op het Marineterrein.

 De wisselende menukaart van Scheepskameel draait simpel gezegd om heldere, frisse en herkenbare smaken. “In ons restaurant zit het eenvoud op het bord en de complexiteit voornamelijk in het glas”, vertelt mede-eigenaar Bob Kaasenbrood. Hij begon Scheepskameel in 2016 samen met zijn compagnons en een van de uitgangspunten is het veelvuldig koken met olie. Wijnen van onze oosterburen passen daar perfect bij – de uitgebreide wijnkaart bestaat dan ook uitsluitend uit Duitse wijnen: “Een unicum in Amsterdam.”

Jullie zijn liefhebbers van wijnen en importeren deze ook zelf. Vertel?
“Wij kwamen regelmatig interessante wijnen tegen in Duitsland die nog niet geïmporteerd werden. We zochten uit of we dat niet gewoon zelf konden doen. Dat bleek een goede zet; ze slaan hier aan en worden met veel plezier gedronken.”

Waar staat Scheepskameel nog meer voor?
“Gerechten worden op klassieke Europese manieren bereid en het hoofdingrediënt krijgt de meeste aandacht. Denk aan rauwe vis, ambachtelijke kazen en groenten van de barbecue. Elk seizoen heeft haar eigen producten waarin we meegaan. Op die manier wisselen we de kaart.”

“In Londen wonen genoeg mensen om ’s nachts een restaurant door te laten draaien: Amsterdam is nog niet zo’n metropool”

Welk gerecht wordt ondergewaardeerd?
“Kazen: men denkt vaak dat we simpelweg een stuk afsnijden en op het bord leggen. Wij proeven elke dag de kazen voor de perfecte, ideale rijping: dat is namelijk absoluut niet vanzelfsprekend. Een andere misopvatting is dat er altijd (fruit)compôte bij moet. Dat is ooit verzonnen om een kaas van lage kwaliteit te compenseren.”

Ook jullie doen dit jaar mee met het nachtdiner. Wat vind je van het concept om kwalitatieve maaltijden aan te bieden tijdens het uitgaan?
“We vinden het enorm leuk om onze deuren te openen voor het supergezellige uitgaanspubliek. Ik begrijp wel waarom het aanbod van nachtelijk dineren nog niet zo groot is: Amsterdam is natuurlijk geen metropool. In Londen wonen zoveel mensen dat er genoeg animo is om ’s nachts een restaurant door te laten draaien. Ik denk dat Amsterdam daar in de toekomst in mee kan gaan omdat de stad explosief aan het groeien is.”

Zou je in de toekomst ook meer willen doen hiermee?
“In principe moet een restaurant op vrijdag en zaterdag om 03:00 uur leeg zijn, dus de keuken sluit om 02:00 uur. Als wij merken dat veel gasten bellen met de vraag of ze zo laat nog aan tafel kunnen… waarom niet?!”

HET NACHTDINER

Het is onder Amsterdammers een veelgehoord probleem: waar kun je ’s nachts nog terecht voor een goede maaltijd? De culinaire aantrekkingskracht van Amsterdam wordt steeds sterker, maar bij een stad met een levendige nachtcultuur hoort ook dineren op een ongewoon tijdstip. Daarom kun je tijdens Nacht voor de Nacht ‘s nachts een tafel reserveren bij tien geselecteerde restaurants. De stichting hoopt met dit initiatief nachtelijk dineren op de kaart te zetten.

Reserveren voor Scheepskameel kan via 020 337 9680