Lunchlezing bij Stedelijke Innovatie

Agenda
3668dba9-7ddc-4780-995c-144b70fd811e_l
027S

Omgaan met de wateropgave (klimaatverandering) in stedelijke omgevingen met Dirk van Peijpe (De Urbanisten)

Stuur een bericht naar Maike Ehlert van team van Stedelijke Innovatie als je er bij wilt zijn.

Maike Ehlert:

We organiseren tweewekelijkse lunchlezingen op het Marineterrein (027-S, Garage) over projecten waar we aan werken. Hierdoor houden we elkaar op de hoogte en kunnen we hulpvragen en/of uitdagingen met elkaar bespreken. Externe partijen waar we mee samenwerken zijn ook welkom bij de lunchlezingen, stuur vooral de uitnodiging door!
De lunchlezing zal plaatsvinden tijdens onze gezamenlijke lunch op dinsdag. Om 12:00 uur kan je lekker een broodje pakken en om 12:15 uur begint de lunchlezing. De lunchlezing duurt max. 45 min. inclusief een Q&A. Er is ook een livestream. De link voor de livestream volgt.
Deze lunchlezing gaan we het hebben over water en klimaatadaptatie. Dirk van Peijpe, één van de oprichters van De Urbanisten neemt ons mee in hun werk voor Rotterdam en legt de relatie met de klimaat- en wateropgave van Amsterdam. Zo leren we van elkaar en bereiden we ons zo goed mogelijk voor op de toekomst.
Innovatief het tij keren
Het water komt eraan: de zeespiegel stijgt, regenbuien intensiveren en het watervolume in de rivieren en de bodem neemt toe. Door de klimaatverandering is het noodzakelijk om, vanuit ruimtelijk perspectief, anders om te gaan met water in Nederland. De nieuwe (op 9 oktober jl.) door het KNMI, uitgebrachte klimaatscenario’s 2023 maken andermaal duidelijk hoe kwetsbaar grote delen van Nederland zijn voor overstromingen.
Rotterdam ligt – net als Amsterdam -onder zeeniveau en heeft een dalende bodem. De Rotterdamse wateropvang is innovatief en staat vaak in de internationale belangstelling. Jaarlijks komen tientallen internationale delegaties kijken en leren van de Rotterdamse aanpak. Eén van die innovaties is het waterplein, een plein dat water opvangt en buffert.
Rotterdam als voorbeeld voor klimaatadaptatie
De Urbanisten, geworteld in de Rotterdamse delta en gespecialiseerd klimaatadaptie en ecologie, hebben dit plein ontworpen. Maar ook op andere vormen van wateropgave zijn De Urbanisten innovatief en internationaal bekend. Zo hebben De Urbanisten bijgedragen aan maatregelen om New York na de orkaan Sandy in 2012 beter te beschermen (Rebuild by design programma).
Ook de afgelopen jaren hebben De Urbanisten innovatieve studies en ontwerpen gemaakt zoals getijdenpark in Rotterdam, water(plannen, strategieën) voor Delft, Antwerpen en Mexico-stad, een Sponstuin en een klimaatbestendige straat in Kopenhagen. Eén van de meest recente projecten is Rotterdam Waterstad 2100; een ontwerpstudie (gemaakt samen met Deltares) waar een zeespiegelstijging van 3 meter (!) het uitgangspunt is.
Tot dan!

Tijden

12.00 - 13.00 uur