Academie van Bouwkunst | Spolia

Agenda

PROJECT: Spolia
LOCATIE: Culture Club, gebouw 027 K, Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam. Volg de gele route en de gebouwnummers op de wegwijzers.
DOOR: Academie van Bouwkunst
DATA: 9 tot en met 18 december 2020
BEZOEK: De tentoonstelling kan i.v.m. coronamaatregelen alleen op afspraak worden bezocht. Neem hiervoor contact op met Matthijs ten Berge van de AHK Culture Club, via matthijs.tenberge@ahk.nl

Nog tot eind dit jaar is de mini-tentoonstelling Spolia en het Marineterrein te zien in de kersverse AHK Culture Club op het Marineterrein in Amsterdam. Spolia (Latijn spolium: “buit, roof, van de vijand afgenomen”) zijn bouwmaterialen afkomstig uit een oudere cultuur die worden hergebruikt. De tentoonstelling toont de resultaten van een ontwerpend onderzoek dat studenten van de Academie van Bouwkunst hebben gedaan naar het hergebruiken en herinterpreteren van monumentale bouwfragmenten.

Hoe bouw je voort op het verleden?

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen decennia een grote collectie bouwfragmenten verzameld die ‘gered’ zijn bij de sloop van oude panden, met als doel de fragmenten te hergebruiken in nieuwe projecten. Studenten van de Academie van Bouwkunst kregen de uitdagende opdracht om een aantal van deze fragmenten te gebruiken bij het ontwerp van een nieuw – denkbeeldig – gebouw op het Marineterrein. Deze materiaaloefening maakt direct inzichtelijk hoe studenten zich verhouden tot de ontwerpen voor de nieuwbouw op het Marineterrein. Bouw je voort op het verleden, gaat het vooral om het steeds toevoegen van iets nieuws, of ga je historiserend bouwen? De mini-tentoonstelling Spolia toont het originele bouwfragment waarmee de studenten zijn begonnen, en laat een beeld zien van het nieuwe ontwerp.

AHK Makerspace op het Marineterrein

De academies van de Hogeschool van Amsterdam, waaronder de Academie van Bouwkunst, hebben op Marineterrein Amsterdam een gemeenschappelijke werkplaats: de AHK Makerspace. Daar werken ze aan innovatieve projecten die oplossingen bieden voor maatschappelijke vragen. In deze ruimte hebben de studenten van de Academie van Bouwkunst gewerkt aan de mini-tenstoonstelling Spolia.

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Marineterrein Amsterdam Living Art Lab.