Hoe schoon is het water?

Nieuws
MTA_16_1438_Cityswim

Op zondag 9 september springen 3000 zwemmers het water in voor Amsterdam City Swim. Maar hoe schoon is het water eigenlijk? Op het Marineterrein testen we nieuwe meettechnieken uit om de waterkwaliteit te verbeteren.

Op zondag 9 september springen 3000 zwemmers bij Marineterrein Amsterdam het water in voor Amsterdam City Swim. Maar hoe schoon is het water eigenlijk? Op het Marineterrein zoeken we naar oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. Daarom testen we nieuwe meettechnieken uit om de waterkwaliteit te verbeteren.

Schoon water is niet vanzelfsprekend: onlangs werden meezwemmers sterk afgeraden om mee te zwemmen met de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Door de combinatie van warm weer en stortregens waren er veel E. colibacteriën in het oppervlaktewater terechtgekomen, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.

Langlopend onderzoek

Hier in Amsterdam kan een dergelijk scenario ook de jaarlijkse Amsterdam City Swim parten spelen, die op 9 september plaatsvindt. Daarom wordt in aanloop naar het sportevenement de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden. Overigens wordt al geruime tijd in de binnenhaven van het Marineterrein onderzoek gedaan naar manieren om bronnen van vervuiling op te sporen. Hierbij zijn de afgelopen maanden grote vorderingen gemaakt.

Innovatieve meetapparatuur en nieuwe meettechnieken

Een korte samenvatting van het onderzoek: in 2016 vond verkennend onderzoek plaats in de binnenhaven. Hieruit bleek dat de waterkwaliteit in de binnenhaven niet altijd voldeed aan de normen. In 2017 volgde opnieuw onderzoek. Hierbij kwam aan het licht dat er naar alle waarschijnlijkheid een vervuilende bron op het Marineterrein zelf aanwezig was. In 2018 is, dankzij innovatieve meetapparatuur en nieuwe meettechnieken, de bron van vervuiling gevonden en aangepakt. Veel organisaties hebben deelgenomen aan het onderzoek. Je kunt hier meer over het onderzoek lezen.

Oplossingen ook beschikbaar voor anderen

De waterkwaliteit van het water in de binnenhaven van het Marineterrein is inmiddels behoorlijk goed, maar dat zegt nog niks over de kwaliteit van het water op andere plekken. Het mooie is echter dat de vergaarde kennis over nieuwe meetapparatuur, nieuwe meettechnieken én mogelijke oplossingen kan worden gedeeld met andere gemeenten en instellingen. Zo kan ook elders, bijvoorbeeld in Friesland, de waterkwaliteit verbeteren.

De binnenhaven wordt steeds meer ingezet als testlocatie, hier lees je daar meer over.