Terugblik: Dag van de Gemeenschapseconomie

Bureau Marineterrein heeft de aanbesteding voor het beheer en curatorschap Marineterrein niet gewonnen. Deze aanbesteding was nodig om een jarenlange administratief onhoudbare situatie op te lossen. Het kort geding dat Bureau Marineterrein heeft aangespannen tegen de voorlopige gunning (wegens twijfels over de aanbestedingsmethode) is niet gehonoreerd. De rechter heeft het Rijksvastgoedbedrijf in het gelijk gesteld.
We zijn desalniettemin trots op ons aanbestedingsvoorstel, waarmee we de hoogste kwaliteitsscore behaalden. We hadden graag de kans gehad om voort te bouwen op de ontwikkelingen van de afgelopen twaalf jaar, die we samen met onze partners hebben gerealiseerd, en deze voor de toekomst te borgen.
Voor Bureau Marineterrein betekent deze uitspraak het einde van een bijzondere periode waarin we het terrein mochten ontwikkelen en beheren. Dit is voor ons meer dan het verlies van een opdracht. Het betekent ook afscheid nemen van ons fantastische team, onze huurders, zomerse bezoekers en fanatieke zwemclubs, de makers, denkers, doeners en alle andere bijzondere mensen die op en om het Marineterrein leren, werken en wonen.
We hebben een uniek ecosysteem opgebouwd van partners, samenwerkingsverbanden en een team dat het Marineterrein door en door kent. En er zijn netwerken gecreëerd die ver reiken in de stad en daarbuiten. Dit heeft het terrein helpen transformeren van gesloten enclave tot een belangrijk innovatiedistrict én groene oase van de binnenstad. Het is een bijzondere plek geworden waar studenten, onderzoekers, start-ups, makers en bewoners samenwerken rond thema’s die van belang zijn voor Amsterdam, terwijl er ook ruimte is voor elke Amsterdammer om elkaar te ontmoeten en nieuwe initiatieven te ontwikkelen.
We kijken met veel trots terug op hoe we het Marineterrein als testgebied voor stedelijke vraagstukken hebben ontwikkeld. Met projecten als het volledig circulair verbouwen van de Schietbaan, het realiseren van de eerste officiële zwemlocatie in een Nederlandse binnenstad met hulp van innovatief beheer en de talloze buurtinitiatieven die een plek hebben gevonden in Studio de Kat en de rest van het terrein. Maar boven alles: een ontzettend actief collectief van huurders, een betrokken buurt en een gezamenlijke visie.
We hopen dat het Marineterrein zijn eigenwijze karakter houdt – dat gevoel dat het hier nooit helemaal ‘af’ is. Dat er altijd ruimte blijft om te leren en experimenteren en snel in te spelen op wat de stad, en met name deze buurt, nodig heeft. En dat wat tot nu toe is opgebouwd, wordt meegenomen in de verkoop en de uiteindelijke fysieke ontwikkeling.
Als er niets verandert aan deze situatie, neemt medio september een nieuwe partij de verantwoordelijkheid voor het Marineterrein volledig van ons over. Onze prioriteit ligt bij het borgen van de continuïteit voor alle lopende projecten en samenwerkingen op het Marineterrein.
En aan jullie – de huurders, studenten, zwemmers, buurtbewoners en alle andere Amsterdammers die het Marineterrein leven geven: dit is vooral ook jullie plek. Houd dat gevoel levend!
De Werkgroep Ontwikkeling Marineterrein (buurtbewoners) en het Marineterrein Collectief (huurders op het terrein) hebben woensdag 2 juli 2025 ingesproken tijdens de Vergadering Raadscommissie Sociaal, Economische zaken en Democratisering om hun zorgen te uiten met betrekking tot deze ontwikkelingen.