Test met nieuwe meetmethode waterkwaliteit succesvol

Nieuws
Zwemmen
Duik in de binnenhaven van het Marineterrein

De BACTcontrol-sensor hoefde slechts een keer alarm te slaan

In de zomer van 2021 begon in de binnenhaven van het Marineterrein een test met een nieuwe meetmethode om de waterkwaliteit vast te stellen. Gedurende vijf maanden deed de BACTcontrol-sensor elke twee uur een meting. Nu zijn de resultaten van het onderzoek binnen.

Het belangrijkste nieuws: de BACTcontrol-sensor werkt. Gedurende de testperiode werden resultaten van de nieuwe sensor vergeleken met ‘traditionele’ handmatige metingen. Er werd bij die metingen gekeken naar de hoeveelheid E. coli – oftewel poepbacteriën – in het water en de resultaten van beide methoden kwamen grotendeels overeen. 

Te schoon
Toch ging de test niet helemaal vlekkeloos, maar dat had met name met de waterkwaliteit zelf te maken. Die was namelijk te goed. Omdat er weinig variatie in het aantal poepbacteriën was, was een uitgebreide vergelijking van de twee methoden niet mogelijk. De goede waterkwaliteit is uiteraard goed nieuws voor zwemmers, maar hierdoor zijn de resultaten van de traditionele metingen en de BACTcontrol-sensor lastig te vergelijken. 

Flinke verbetering
Met de BACTcontrol-sensor werd elke twee uur een monster van het binnenhavenwater geanalyseerd op E. coli. Een flinke verbetering van de 48 uur die het voorheen kostte om de waterkwaliteit te testen. Erg vaak hoefde de BACTcontrol dus niet de alarmbel te luiden: tijdens de hele testperiode was er slechts een keer sprake van een onveilige concentratie E. coli in het water. Dat gebeurde door een kapotte pomp, wat overstort veroorzaakte.

Actuele waterkwaliteit online
Omdat gebleken is dat er weinig verontreiniging met de poepbacterie in het water van de binnenhaven is, en de waterkwaliteit dus goed is, is besloten om de test met de BACTcontrol-sensor ergens anders voort te zetten. Het water op het Marineterrein blijft handmatig gecontroleerd worden op E. coli, zowel routinematig als wanneer er sprake is van overstort vanuit de riolering. Houd dus voor de actuele waterkwaliteit van de binnenhaven de druktemeter in de gaten. Daarop wordt ook de waterkwaliteit weergegeven. Mogelijk wordt tijdens het zwemseizoen wel weer een BACTcontrol-sensor ingezet. 


Op het Marineterrein wordt al langer gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit, zodat de binnenhaven in de toekomst een officiële zwemlocatie kan worden. Dat is nu nog niet het geval. Lees hier meer over experimenten rondom waterkwaliteit.


De test met BACTcontrol was een samenwerking van KWR, Waternet en Bureau Marineterrein en is onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living

Tekst: Sjoerd Ponstein