Natuurexpeditie onder water op Marineterrein Amsterdam
NieuwsOp 13 juni ontdekten duikers de onderwaternatuur van de Binnenhaven.
Op 13 juni ontdekten duikers de onderwaternatuur van de Binnenhaven.
Door coronamaatregelen is het stil op de Amsterdamse wateren en dat is goed nieuws voor de onderwaternatuur. Het water is helderder en dat stimuleert de groei van waterplanten. Op 13 juni werd op drie plekken in Amsterdam de stand van het leven onder water in kaart gebracht, waaronder op Marineterrein Amsterdam.
De eerste baantjestrekkers in de Binnenhaven van het Marineterrein kijken even raar op als er ineens vier duikers in volledige uitrusting langs zwemmen. Luchtflessen op de rug en onderwatercamera in de hand, op zoek naar de planten en dieren die de Binnenhaven verbergt onder het wateroppervlak.
Desmond van Santen van de Nederlandse Onderwatersport Bond slaat de duikers vanaf de kant gade. ‘Het water van het Marineterrein is een interessante plek om te duiken’, zegt hij. ‘Het water is hier brak, een overgangsgebied tussen zoet en zout water. Dat is bij uitstek een leefgebied voor soorten als harder, paling, spiering en brakwatermosselen.’ Al snel komen de duikers de eerste dieren tegen. Diep in de Binnenhaven zwemmen rond de trapjes kleine visjes en even verderop stuiten de duikers op krabbetjes en rivierkreeftjes. Op de meerpalen groeien waterplanten en kleine schelpjes.
Desmond wijst op het belang van de biodiversiteit onder water. ‘Er is terecht veel aandacht voor natuur en dieren boven water, maar alles staat in verbinding met elkaar. De stand van de onderwaternatuur is van invloed op die boven water, en andersom. Het is daarom goed dat we vandaag kijken hoe de flora en fauna in de Amsterdamse grachten ervoor staan.’
Verbeteren waterkwaliteit
De kwaliteit van de onderwaternatuur is van groot belang voor de drinkwatervoorziening, het kunnen gebruiken als sproeiwater voor gewassen en natuurlijk ook voor veilig zwemwater. Op het Marineterrein wordt al langer gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de Binnenhaven. Meer daarover lees je hier.
Binnenkort volgen de resultaten van de duik en foto’s van de onderwaternatuur van het Marineterrein.