Duurzame kunstgrasvelden die ook nog eens de stadshitte terugdringen? Vanaf september wordt op Marineterrein Amsterdam deze innovatie getest. Vandaag was de aftrap met de ondertekening van het convenant TKI project CitySports.
Kunstgrasvelden zijn het afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws geweest. In de eerste plaats omdat de rubberen korrels mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar ook de hitte die ze vasthouden en terugkaatsen is een belangrijk thema. Afgelopen zomer werd het boven een kunstgrasveld in Leeuwarden 60 graden Celsius, waar het kwik bij het naastgelegen natuurgrasveld de 30 niet aantikte. Dit moet beter en dus starten KWR, Veolia, Waternet, Bureau Marineterrein Amsterdam, Dutchblue, Drain Products Europe, Topsector Water en de gemeente Amsterdam een proefproject met een innovatief nieuw kunstgras.
De ondertekenaars van het convenant. V.l.n.r.: Thijs Meijer (Bureau Marineterrein Amsterdam), Ron van Raam (DutchBlue en Drain Products Europe), Jan Lenstra (Veolia), wethouder Laurens Ivens (gemeente Amsterdam), dagvoorzitter Sacha Stolp (gemeente Amsterdam), Jaap Kelderman (Waternet) en Jos Boere (Allied Waters, KWR).
Test met Permavoid-systeem
De ondertekening is het startschot voor een onderzoek dat vanaf begin september zal gaan lopen op het Marineterrein. Bij gebouw 027 komen vier verhoogde testvelden te liggen: drie met verschillende typen kunstgras en een met natuurgras. De kunstgrasvelden zijn voorzien van het Permavoid-systeem, dezelfde technologie die elders op het Marineterrein wordt gebruikt bij het Smart Roof 2.0. Met dit systeem is het mogelijk de velden te beschermen, te bewateren of juist water te laten weglopen. Onder het speelveld wordt regenwater opgevangen en vastgehouden. Bij hitte verdampt dit water via de kunstgrasmat, waardoor het speelveld en de omgeving worden afgekoeld.
Sensoren en weegschalen
Onderzoek op het Marineterrein zal uitwijzen welke variant het beste werkt in een stedelijke omgeving. Om dit te meten zijn de velden voorzien van sensoren en zeer gevoelige weegschalen. Daarmee wordt in kaart gebracht hoeveel opslag en verdamping er bij elk type veld plaatsvindt. Ook wordt bijgehouden hoeveel zon en regen de velden krijgen.
Praktijktest
Dit experiment is onderdeel van Marineterrein Amsterdam Living Lab, het testprogramma op het Marineterrein waar iedereen met een goed idee voor een oplossing voor stedelijke vraagstukken aan mee kan doen. Aansluitend op de proef op het Marineterrein wordt eind september bij sportpark Laan van Spartaan in stadsdeel Nieuw-West een heus voetbalvel met het Permavoid-systeem geopend, om deze technologie in de praktijk te kunnen testen.