Sumus et fore speramus

Nieuws
seinvlaggen-print

De afgelopen maanden werd een geheime boodschap geseind vanuit de raampjes in de muur van de Voorwerf. De buurt werd opgeroepen om de code te kraken. En dat is gelukt!

De afgelopen maanden werd een geheime boodschap geseind vanuit de raampjes in de muur van de Voorwerf. De buurt werd opgeroepen om de code te kraken. En dat is gelukt! 

Door de ramen zijn de afgelopen maanden projecties van seinvlaggen te zien geweest die tezamen de Latijnse wapenspreuk van het Koninklijk Instituut voor de Marine vormden: ‘Sumus et fore speramus’. Dat betekent: ‘Wij zijn en hopen te worden.’ Het is een enigszins cryptisch motto dat zelfbewustheid, elan en toekomstvisie verwoordt; een ambitie die ook voor de stad Amsterdam kan gelden en zeker voor de nieuwe toekomst die het Marineterrein tegemoet gaat.

Code gekraakt

Twee buren hebben de code weten te kraken. Allereerst de bewoners van Kattenburgerstraat 18, die met vijf man sterk hebben zitten turen uit hun raam pal tegenover het seinenproject. Ook schrijver en dichter Henry Kloostra, bewoner van Wittenburg, heeft met de hulp van fotografie na drie avonden de oplossing gevonden. Zij ontvangen van Bureau Marineterrein het boekje ‘Het Land binnen de Muren’ en bij dezen een eervol compliment want het was geen gemakkelijke opgave.

Waarom seinvlaggen?

Wanneer de radio of andere communicatiemiddelen niet werken, omdat er geen stroom of bereik is, wordt er op zee gebruikgemaakt van verschillende seinsystemen. Het gebruik van Seinvlaggen is zo’n systeem en ieder schip heeft verplicht een set aan boord. Elke vlag heeft de betekenis van een letter of cijfer en dat is in de hele wereld hetzelfde. Het zijn heldere, abstracte afbeeldingen, die net als letters heel eenduidig te interpreteren zijn. Deze afbeeldingen zijn gebruikt om de geheime boodschap samen te stellen die de afgelopen maanden te zien was door de raampjes in de muur van de Voorwerf.

Seinenproject

Het Seinenproject is een tijdelijk kunstwerk van kunstenaar Serge Verheugen die hiermee de stad heeft willen ‘inseinen’ dat er achter de raampjes van de Voorwerf iets aan het broeien is, dat er nieuw leven is gekomen. Want sinds januari is dit deel van het Marineterrein verlaten door Defensie en werken er nu zo’n zestien organisaties die goed passen bij het maritieme verleden van het terrein. Dat zijn onder meer wetenschappers, innovatieve bedrijven en sociale ondernemers met veelal een internationale oriëntatie. Het Seinenproject wordt in de loop van mei stopgezet.