In memoriam: Wil Merkies

Nieuws
Wil Merkies. Foto: Paul le Clercq

Wil was oprichter van Buurtplatform Marineterrein Kattenburg en was als zodanig nauw betrokken bij de ontwikkelingen op Marineterrein Amsterdam.

Vorige week is op 86-jarige leeftijd Wil Merkies overleden. Wil was oprichter van Buurtplatform Marineterrein Kattenburg en was als zodanig nauw betrokken bij de ontwikkelingen op Marineterrein Amsterdam. Wil was een bijzonder mens. Ze was de eerste vrouwelijke sportverslaggever van Nederland en dat kon je merken; ze nam geen blad voor de mond en kon heel goed lastige vragen stellen. Ze was energiek, maatschappelijk betrokken en een graag geziene gast op het Marineterrein.

We ontmoetten Wil voor het eerst bij het ondertekenen van de bestuursovereenkomst tussen Rijk en gemeente op 5 december 2013. Wil deelde toen – naast Alexander Rinnooy Kan en Harold Goddijn – haar wensen voor het Marineterrein met de gasten. We hebben daarna veel gesprekken met Wil en het buurtplatform gevoerd, waarbij Wil altijd hamerde op het belang van groen, van duurzame oplossingen en ontmoetingsplekken voor de buurt.

Luisteren

Wil kwam graag op het Marineterrein, vooral bij Pension Homeland. Ze was enthousiast over de ontwikkelingen op het Marineterrein, en tegelijkertijd kritisch over de plannen voor de toekomst. Wil vond dat in de principenota (juli 2017) te veel de nadruk lag op de economische belangen van het gebied en te weinig aandacht was voor de parkfunctie, voor duurzaamheid en veiligheid. Ze maakte zich ook zorgen over de betaalbaarheid van woningen en ze deed een beroep op de plannenmakers om toch vooral te luisteren naar de wensen van de omgeving.

Brief

Ter nagedachtenis aan Wil, en de principes waar ze voor stond, kun je hier haar brief lezen die ze ons in oktober 2017 stuurde naar aanleiding van het verschijnen van de principenota. We zullen Wil zeer gaan missen, maar we blijven uiteraard in dialoog met Buurtplatform Marineterrein Kattenburg. We wensen de familie en vrienden van Wil veel sterkte bij dit verlies.

Liesbeth Jansen, directeur Bureau Marineterrein Amsterdam

(foto: Paul le Clercq)