Doe mee aan het onderzoek omgevingscontract

Nieuws
MTA_16_1920-plantenmeenaar-huis

De huidige, tijdelijke ontwikkelingsfase van het Marineterrein biedt een uitgelezen kans om te experimenteren met het omgevingscontract: een nieuwe vorm van participatie. Doe je mee?

Een omgevingscontract is een nieuwe vorm van participatie bij gebiedsontwikkelingen. In het omgevingscontract staan (bindende) afspraken tussen beleidsmakers en omwonenden, die gemaakt zijn op basis van een onderzoek naar behoeften en mogelijkheden. De huidige, tijdelijke ontwikkelingsfase van Marineterrein Amsterdam biedt een uitgelezen kans om te experimenteren met deze nieuwe vorm van participatie. Hieronder lichten we toe hoe het werkt.

Interviews

Postdoconderzoeker Menno van der Veen en afstudeerder Bibi Witvliet gaan de komende maanden tientallen omwonenden en andere betrokkenen interviewen. Uitgangspunt daarbij vormen de tien zogeheten participatienormen die binnen het R-LINK-onderzoek* zijn ontwikkeld en een breed beeld opleveren van alles wat er speelt – óók op de achtergrond.

Voorstel

Hierna kunnen de onderzoekers een voorstel schrijven voor een omgevingscontract voor de tijdelijke fase van het Marineterrein. Hierin kan bijvoorbeeld komen te staan welke voorzieningen er voor de buurt op het Marineterrein moeten komen. Ook komt er een advies op welke punten Bureau Marineterrein Amsterdam en de gemeente Amsterdam de participatie kunnen verbeteren. Op 18 september, tijdens Bijpraten met de buurt, zullen de onderzoekers hun eerste bevindingen toelichten.

*R-LINK-onderzoek

Het onderzoek naar het omgevingscontract maakt deel uit van het veel bredere R-LINK-onderzoek naar de organische gebiedsontwikkeling van Marineterrein Amsterdam. Ook andere locaties zijn bij dit onderzoek betrokken. Het doel van het onderzoek is om te weten te komen of specifieke afspraken met de omgeving (bewoners, organisaties en bedrijven) bijdragen aan breder draagvlak en meer betrokkenheid.

Meedoen?

Wil je meedoen aan het onderzoek? Stuur dan een mail naar:
r-link@marineterrein.nl.
Menno van der Veen of Bibi Witvliet maken dan een afspraak met je voor een interview.