Geluidsoverlast te lijf met sensoren

Nieuws
MTA_19_1024_SensingSounds

Geluidsoverlast: een onderbelicht maar serieus probleem in de stad. Sensemakers AMS speurt naar oplossingen met behulp van geluidssensoren en artificial intelligence.

Geluidsoverlast: een onderbelicht maar serieus probleem in de stad. Sensemakers AMS speurt naar oplossingen met behulp van geluidssensoren en artificial intelligence.

Sensemakers AMS is een club mensen met verschillende achtergronden, die regelmatig samenkomen om kennis te delen over Internet-of-Things (IoT)-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Op Marineterrein Amsterdam hebben ze gezorgd voor een testopstelling in de binnenhaven om de waterkwaliteit te meten. Zo leverden ze een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe opsporingsmethoden waarmee je ‘lekken’ in het riool kunt vinden. Erg belangrijk voor de verbetering van de waterkwaliteit in steden. Vanaf 6 februari 2019 gaan de Sensemakers met een nieuwe uitdaging aan de slag: het omzetten van de geluiden in de stad in relevante data waarmee de geluidsoverlast aangepakt kan worden.

Het probleem en de uitdaging

‘Geluidsoverlast is een slow killer’, opende ombudsman Arre Zuurmond van Metropool Amsterdam een bijeenkomst van Sensemakers eind 2018. In de maanden ervoor had hij aan den lijve ondervonden hoe het is om continu veel geluid om je heen hebben waartegen je niks kunt doen: hij woonde vier maanden op de Amsterdamse Wallen. ‘Varende boten, talloze taxi’s, toeterende auto’s, muziek uit cafés, dronken mensen, ruzie op straat. En dat de hele nacht door. Je krijgt niet genoeg rust en dat sloopt je’, zei hij. De vraag is nu: kun je met geluidssensoren continu meten wat er gebeurt, patronen ontdekken en zodoende oplossingen bedenken?

Bewoners doen mee

In het eerste kwartaal van 2019 start het project Amsterdam Sounds. Op verschillende plekken in de stad brengen burgers geluidsoverlast in kaart met behulp van sensoren. Dit project is een samenwerking tussen Waag, Ombudsman Metropoolregio, gemeente Amsterdam en Sensing Clues. De Sensemakers gaan helpen met het bouwen van deze gebruikersvriendelijke geluidssensoren. Ook ontwikkelen ze de software waarmee relevante data kan worden weergegeven en de verschillende geluidsbronnen van elkaar kunnen worden onderscheiden.

Kennis uit de jungle

Dat laatste is erg ingewikkeld, want verschillende geluiden kunnen gestapeld zijn en niet elk geluid is even storend. De sensoren van Sensing Clues kunnen een uitkomst bieden. Dit zijn geluidssensoren in tropische regenwouden die vrijwel continu specifieke geluiden meten: denk aan geweerschoten, bosbranden en bomenkap. De data van de sensoren worden op een centraal punt verzameld en geanalyseerd, waardoor de rangers in het woud snel kunnen zien of en waar zij actie moeten ondernemen.

Meet-ups

Elke eerste woensdag van de maand is er in de Maakplaats van de OBA een meet-up om samen aan de uitdagingen te werken. Sensing Clues en de Sensemakers zijn daarbij aangehaakt. Doel is om prototypes te ontwikkelen die op het Marineterrein getest worden. Elke derde woensdag van de maand komen de Sensemakers bijeen voor lezingen of brainstorms over sensing gerelateerde onderwerpen bij Codam op het Marineterrein. De Meet-ups zijn vrij toegankelijk.