Vijf eerste projecten voor Dobbernatuur

Nieuws
dobbernatuur

Na de open call voor het project Dobbernatuur zijn er een groot aantal interessante en creatieve inzendingen binnengekomen. Inmiddels is een eerste selectie gemaakt. Vijf pioniers mogen hun drijvende natuur binnenkort te water laten in de binnenhaven.

Dobbernatuur is een project voor drijvende natuur in de Binnenhaven, die moet zorgen voor een betere waterkwaliteit en het ontmoedigen van duiken vanaf de kade.

Open call en selectie

Tot half juni konden geïnteresseerden hun ideeën insturen via een open call. Dat leverde maar liefst 15 creatieve en uiteenlopende inzendingen op. Projectleider Boj van den Berg heeft in overleg met een team stadsecologen en de afdeling Innovatie van de gemeente Amsterdam de eerste selectie van vijf pioniers gemaakt. Daarbij is zowel gelet op de haalbaarheid en betaalbaarheid van de projecten, als op het gebruik van verschillende drijfstructuren, zoals kurk, wilg en bamboe.

Het projectteam heeft uiteindelijk vijf projecten geselecteerd, die variëren van kunstprojecten tot guerrilla gardening of experimenten met hergebruikte materialen.

Vijf dobberpioniers

De vijf pioniers zullen hun dobbernatuur installeren rondom de meerpalen tegenover Pension Homeland. Op de kade zal een uitkijkpunt gemaakt worden om alles goed te kunnen bekijken. Op dit moment worden er afspraken gemaakt over de planning en uitvoering van de projecten. De installatie zal half augustus tot begin september plaatsvinden.

De volgende fase van dit experiment start eind september: dan komen alle pionier en kanshebbers bij elkaar om kennis te maken en hun plannen te bespreken met het projectteam. Daarna wordt er besloten of er nog meer dobbernatuur zal worden toegevoegd.