roundAround: Een autonome 'brug' over het water

Nieuws
unnamed

Zelfvarende bootjes die het Marineterrein met NEMO Science Museum verbinden.

Amsterdam groeit en het is een uitdaging om verschillende delen van de stad met elkaar te verbinden. Zeker als deze delen gescheiden zijn door een drukke waterweg. AMS Institute, één van de organisaties op het Marineterrein, komt nu in samenwerking met MIT met een mogelijke oplossing: roundAround, autonome bootjes die een ‘brug’ vormen over het water.

Een wandeling van NEMO Science Museum naar Marineterrein Amsterdam kost zo’n tien minuten, terwijl de twee plekken gescheiden zijn door een waterweg van niet veel meer dan 80 meter breed. Met een brug zou de reistijd aanzienlijk verkort worden, maar dat is moeilijk vanwege de grote schepen die langsvaren. roundAround zou de ideale oplossing voor dit probleem kunnen zijn.

Het werkt als volgt. De met camera’s en Lidar-technologie uitgeruste Roboats scannen en evalueren de omgeving continu. Dankzij kunstmatige intelligentie leren de autonome Roboats van hun omgeving en het verkeer op het water, en worden met de tijd slimmer. Zo worden ze met de tijd veiliger, en kunnen honderden mensen per uur vervoeren. Zonder schipper. 

De Roboats varen in een cirkel van de ene kant van het water naar de andere. Bij de waterkant worden ze door een rail naar een platform geleid, waar passagiers kunnen opstappen. Terwijl het bootje stil ligt, wordt de batterij opgeladen. 

Het idee voor roundAround is bedoeld om de discussie voor alternatieve vervoersvormen op gang te brengen. Een dynamische vervoersvorm als deze is immers goedkoper en sneller te realiseren dan een permanente oplossing als een brug. Door het water te gebruiken als living lab kunnen we experimenteren met nieuwe vervoersvormen, en leren van de resultaten. Dit sluit naadloos aan bij Marineterrein Amsterdam Living Lab, waar oplossingen voor stedelijke uitdagingen worden bedacht, getest en toegepast.