Cultuurhistorische verkenning Marine Etablissement online

Nieuws
MAT-1024_Historisch_haven-fotograaf

Nieuwsgierig naar de bestaande bebouwing van het Marineterrein? Hier vind je het recente rapport van cultuurhistorica Hester Aardse.

Welke gebouwen staan er op Marineterrein Amsterdam? Hoe kijken we tegen de relatief nieuwe bebouwing aan? Je leest erover in de nieuwe cultuurhistorische verkenning van Hester Aardse, architectuurhistorica bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam.

In de jaren 60 van de vorige eeuw veranderde het Marinecomplex drastisch. Bij de aanleg van de IJ-tunnel werd een groot deel van het Rijksdok gedempt. De scheepshellingen en vrijwel alle bestaande bebouwing werden gesloopt. Er verrees een op maat gesneden complex met voor die tijd moderne gebouwen.

Gezien de prominente ligging in het centrum van de stad, ging er wel de nodige aandacht uit naar de architectuur. Er kwam een hoogwaardig, goed geoutilleerd, functioneel én representatief complex. Dat was compleet anders dan de gangbare pragmatische aanpak van Defensie, die sterkt gericht was (en is) op onderhoudsvrij gebruiksgemak. Er werd ingezet op vooruitstrevende bouwmethodes, moderne architectuur en hoge kwaliteit bij de inrichting van de buitenruimte. Het splinternieuwe etablissement dat zo tot stand kwam heeft een geheel eigen karakter en veel waardevolle cultuurhistorische elementen.

Lees er alles over in de cultuurhistorische verkenning.

Download:  Marineterrein Amsterdam | Cultuurhistorische verkenning | C 17-53 AmsterdamTekst en redactie Hester Aardse, Victorien Koningsberger | 2018 | 83 pagina’s  (PDF, 18 MB)