Brug geopend door Blok en Van der Laan

Nieuws
MAT-1024_16_brug-open-lopers

Met de opening van de Commandantsburg is een nieuw deel van het Marineterrein publiek toegankelijk geworden; een historische gebeurtenis.

Met de opening van de Commandantsbrug is een nieuw deel van het Marineterrein publiek toegankelijk geworden; een historische gebeurtenis.

De nieuwe brug markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van het terrein en daarom waren zowel burgemeester Van der Laan als minister Blok aanwezig bij de feestelijke opening op 11 januari. De Commandantsbrug verbindt de kop van het Marineterrein met de Dijksgracht, waardoor er een directe verbinding is ontstaan van het Marineterrein naar het Oosterdokseiland en het Centraal Station. Ook de hoofdentree van het Marine Etablissement Amsterdam is opengegaan, zodat gewone burgers  voor het eerst in de geschiedenis vrijelijk het complete terrein kunnen oversteken: van Kattenburg naar het Oosterdok en andersom. En dat is goed nieuws voor de nieuwe bedrijvigheid op het terrein, voor de hardlopers uit de buurt en natuurlijk ook voor alle Kattenburgers die nu sneller op het Centraal Station kunnen zijn.

Commandantsbrug

De brug heeft de naam Commandantsbrug gekregen als eerbetoon aan de Marine, die het terrein de komende jaren grotendeels en geleidelijk gaat verlaten. Met de opening van de brug is een volgend deel van het terrein – het deel dat ligt langs de noordelijke en westelijke kade – publiek toegankelijk geworden.

Snel en flexibel

Eind september 2015 werd gestart met de bouw van de brug, nog geen drie maanden later was de brug klaar. Er is gekozen voor een eenvoudige, tijdelijke brug omdat het Marineterrein nog in ontwikkeling is. De  brug ligt er vijf tot tien jaar. Er wordt nog gekeken naar de beste definitieve plek voor een fietsers- en voetgangersbrug. Het middelste deel van de brug is beweegbaar, zodat de vaarweg in gebruik kan blijven. Het budget voor de brug bedroeg 1 miljoen euro. Aannemer Van Hattum en Blankevoort BV is verantwoordelijk voor de realisatie van de brug en zal de brug de komende jaren ook onderhouden. Het ontwerp is onder de verantwoording van Van Hattum en Blankevoort BV samen met Arup en Jeroen van Mechelen tot stand gekomen.

Doe de route hier:


Met dank aan Darkly Dreaming Dave die een geweldig blog over het Marineterrein Amsterdam bijhoudt: marineterrein.blogspot.nl/.