Archeologiedagen op 13 en 14 oktober

Nieuws
Archeologische vondsten Noord/Zuidlijn
Archeologisch plakwerk

De aanleg van de Noord/Zuidlijn was een megaproject. Ook voor archeologen. Letterlijk álle 700.000 vondsten zijn in de Archeologiewerkplaats op het Marineterrein onderzocht.

Het grootste archeologische onderzoek van Amsterdam aller tijden vond plaats rondom de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Letterlijk álle 700.000 vondsten zijn in de Archeologiewerkplaats op het Marineterrein onderzocht. Kom een kijkje nemen tijdens de Archeologiedagen.

Damrak en Rokin bleken ongelooflijk rijke vindplaatsen vanwege het afval dat vele eeuwen lang in de – destijds – naastgelegen Amstel was gestort, en verloren voorwerpen die per ongeluk te water waren geraakt. In totaal zijn 700.000 objecten opgegraven, van pijlpunten tot kostbaar aardewerk en van kunstgebitten tot mobiele telefoons. Vervolgens zijn al deze objecten naar het Marineterrein gebracht waar ze in de Archeologiewerkplaats zijn gedetermineerd, gefotografeerd en gearchiveerd.

Tentoonstelling, boek en documentaire

Ongeveer 10.000 van de vondsten zijn tegenwoordig te bezichtigen in metrostation Rokin waar ze deel uitmaken van een gigantisch kunstwerk. Ook zijn alle vondsten verwerkt in het vuistdikke boek Spul en voor eenieder toegankelijk gemaakt via de website Belowthesurface.amsterdam. Filmmakers hebben vijftien jaar lang het archeologische onderzoek in de bouwputten van de Noord/Zuidlijn gevolgd, wat geresulteerd heeft in de documentaire Amstel, spiegel van de stad.

Amsterdams verhaal

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 13 en 14 oktober staat veel in het teken van de Noord/Zuidlijn en wat het archeologisch onderzoek betekent voor ons, Amsterdammers. Want de gemeentearcheologen hebben niet gegraven om scherven te verzamelen, met de vondsten willen ze een verhaal vertellen. En dat is het verhaal van de stad Amsterdam.

Archeologiedagen op het Marineterrein

  • Datum: Zaterdag 13 en zondag 14 oktober van 10.00 tot 17.00 uur
  • Locatie: Marineterrein Amsterdam, in en naast de Archeologiewerkplaats en in de Commandantswoning

Programma in en naast de Archeologiewerkplaats (gebouw 002 Marineterrein)

  • Expositie: vondsten uit de Noord/Zuidlijn
  • Documentaire: Amstel, spiegel van de stad over vijftien jaar archeologische onderzoek
  • Archeologieworkshops: zélf archeologisch materiaal wassen, determineren en plakken (AL)
  • Maak je eigen digitale kunstwerk: met behulp van de database van Belowthesurface.amsterdam

Programma in de Commandantswoning (gebouw 001 Marineterrein)

  • Zaterdag 13 oktober, 15.00 uur: Lezing door stadsarcheoloog Jerzy Gawronski
  • Zondag 14 oktober, 15.00 uur: Lezing door archeoloog Peter Kranendonk

Archeologiedagen in Amsterdam

Ook het Allard Pierson Museum, het Joods Historisch Museum en Ons’ Lieve Heer op Solder doen mee met de Nationale Archeologiedagen.