Vers water uit het riool

Experimenten
Scherm­afbeelding 2023-11-01 om 10.09.55
Scherm­afbeelding 2023-11-01 om 10.00.03
027w

AquaConnect: Lokaal water reinigen

Door het veranderende klimaat zijn er straks steeds meer droge periodes. Ook komt er steeds meer zout water in ons zoet water terecht. Daardoor wordt het steeds moeilijker om een grote stad als Amsterdam van voldoende drinkwater te voorzien.

Om Amsterdam en andere steden klaar te maken voor deze droge periodes, onderzoekt het AquaConnect Demonstrator-experiment nieuwe manieren om water voor bomen, planten, parken en andere groene plekken in de stad te winnen.

Er wordt gezocht naar andere waterbronnen, zoals regenwater of water uit het riool, en bedacht hoe dit water kan worden opgeslagen en hergebruikt.

‘Om parken en groen in de stad goed te houden als het droog is, moeten steden gedecentraliseerde, circulaire watersystemen bedenken’

— Willie van den Broek, Program Developer Metropolitan Food Systems

Rioolwater voor een groene stad

Het AquaConnect Demonstrator-experiment wil water uit het Amsterdamse riool halen voor planten en bomen in de stad. Wanneer het niet regent is rioolwater namelijk een goede en constante waterbron. Voor gebruik moet dit water natuurlijk wel eerst goed schoongemaakt worden. Als dat lukt, dan wordt er ook onderzocht of dit water gebruikt kan worden bij het verbouwen van voedsel in de stad.

Ervaring opdoen

Door het bouwen van de Demonstrator op het Marineterrein wordt er ervaring opgedaan met het ontwerpen en praktisch toepassen van deze vernieuwingen in de stad.

Met een speciale techniek, nanofiltratie, wordt water uit het riool gehaald. Daarna wordt berekend hoeveel schoon water dat oplevert in een bepaalde tijd en hoeveel er nodig is. Er wordt gekeken wat er met het overgebleven vuile water (concentraat of zout water) moet gebeuren. Uiteindelijk kunnen zo de sterke en zwakke punten van het systeem naast elkaar gelegd worden om aan te tonen of dit systeem haalbaar is.

Experimenteren voor de toekomst

Het is de bedoeling om een semi-mobiele proefopstelling te maken op het Marineterrein, die misschien ook gebruikt kan worden op andere plekken, zoals het Oosterpark en Vondelpark. Het experiment helpt ook met het maken van een computermodel dat laat zien wat er gebeurt als dit systeem in de toekomst gebruikt wordt.