World Clean Up Day
AgendaHelp mee om het Marineterrein schoon te maken, verzamel data over zwerfvuil en draag zo bij aan een structurele oplossing!
80% van ons zwerfafval belandt in de zee. De plasticsoup die de wateren op onze planeet verstikt is één van de grootste problemen van onze tijd. Dit is je kans er iets aan te doen. Doe op zaterdag 18 september mee met World Clean Up Day. Ruim op, verzamel data over zwerfvuil en draag zo bij aan een structurele oplossing!
- zaterdag 18 september van 10.30 tot 12.00 ur
- locatie: Pension Homeland
- meld je aan via deze link
Sinds vorig jaar doet Marineterrein Amsterdam mee met World Clean Up Day. Een groep buurtbewoners en communityleden heeft het Marineterrein toen weer een stuk schoner gemaakt. En dat is na een drukke zomer geen overbodige luxe. Dit jaar is je hulp nog belangrijker want we doen ook mee met het verzamelen van data over zwerfvuil. Geef je op via deze link en help tussen 10.30 en 12.00 uur met de grote opruimactie. De ontmoetingsplek is bij Pension Homeland. Na afloop staat de koffie voor je klaar!
Citizen Science
We ruimen niet alleen zwerfafval op, we leggen het ook vast met behulp van de Litterati-app. Dit soort monitoring door burgers wordt ook wel citizen science genoemd. Wereldwijd zijn op die manier al meer dan 12 miljoen afvalitems vastgelegd.
Door zwerfafval beter in kaart te brengen kunnen we namelijk de bronnen van het probleem preciezer identificeren en confronteren. Met de Litterati-app verzamelen we informatie over waar het afval is gevonden, het soort verpakking, het materiaal en (indien zichtbaar) het merk. De informatie die dit oplevert, maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan betere verpakkingen die kunnen worden ontwikkeld of statiegeld op veel voorkomende afvalitems zoals blikjes en flesjes.
Over World Clean-Up Day
Wereldwijd doen 180 landen mee met World Clean Up Day. De planeet krijgt op die manier een grote schoonmaakbeurt. Het doel van World Clean Day is niet alleen om zoveel mogelijk zwerfafval op te halen, maar vooral ook om inzicht te krijgen in het soort afval dat in het milieu ligt. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar de herkomst En dat is weer onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.