Meet-up waterkwaliteit: verbeteren meetmethoden

Agenda
  • Er is veel belangstelling voor zwemmen in de binnenhaven van Marineterrein Amsterdam. Wie nu het water in duikt, doet dat op eigen risico, want het water is niet altijd geschikt om in te zwemmen. Het onderzoek naar de waterkwaliteit is al geruime tijd gaande, maar om echt iets te kunnen verbeteren, moeten we sneller en preciezer weten van de oorzaken van vervuiling zijn. Daarom zoeken we naar betere meetmethoden.

    In de binnenhaven van het Marineterrein wordt in de zomer veel gezwommen, met als hoogtepunt de start van Amsterdam City Swim die hier sinds 2012 elk jaar in september plaatsvindt. Om de omstandigheden voor de zwemmers te verbeteren doet Deltares in samenwerking met Waternet sinds 2017 onderzoek naar de kwaliteit van het water in de binnenhaven. Hieruit is gebleken dat bij stevige waterval bacteriën in het water kunnen komen die niet goed zijn voor de gezondheid van de zwemmers.

    Om hier iets aan te kunnen doen, is veel meer onderzoek nodig.  Zo willen we de kwaliteit van het water sneller kunnen meten, zodat we mensen tijdig kunnen waarschuwen. Ook willen we preciezer de bronnen van overstort kunnen opsporen, zodat we de vervuiling kunnen stoppen. Tijdens de meet-up van 22 maart komen experts en betrokkenen bij elkaar om te kijken of er simpele, snelle en goedkope manieren zijn om het onderzoek verder uit te diepen; onderzoek waar alle steden met veel open water iets aan kunnen hebben.

    Programma van 22 maart 2018:

    • 17.00 uur Inloop met soep en brood in de Commandantswoning
    • 17.30 uur Welkom en presentaties van Herman Wagter (innovatiemanager Bureau Marineterrein), Bas van der Zaan (onderzoeker, adviseur Deltares) en Maarten Ouboter (water specialist Waternet)
    • 18.30 uur Vragenronde en break out met werkgroepen: Meten van stroming |Meten van ecoli | Meten van overstorten en andere bronnen
    • 19.00 uur Wrap-up en next steps
    • 19.30 uur Borrel

    Over Marineterrein meet-ups

    Marineterrein Amsterdam wordt een toekomstbestendig stadsdeel dat goed kan omgaan met de veranderingen die zich in steeds hoger tempo zullen voordoen. In het nieuwe jaar organiseren we daarom een serie meet-ups rondom onderwerpen als slimme waterhuishouding, adaptieve gebouwen, flexibele sportfaciliteiten en het verbeteren van de waterkwaliteit. Doel is om samen met experts, omwonenden en andere geïnteresseerden ideeën verder te brengen en uit te testen. Dingen die we nu al kunnen doen.