Een laag over de werkelijkheid

30 augustus 2018

Augmented reality ken je misschien al van het Pokémon Go-spel. Vanaf nu kun je op het Marineterrein kennismaken met de up-and-coming wereld van AR.

Makers uit de stal van XRBase, een van de organisaties op het Marineterrein, hebben de vrije hand gekregen om een unieke augmented-realityervaring te creëren voor het Marineterrein. Het resultaat is de XRBase AR-tour met zes prachtige AR-kunstwerken verspreid over het Marineterrein. Je kunt de kunstwerken bewonderen met je smartphone of tablet, simpelweg door de instructies op de borden (zie ook op de foto) te volgen. Om je een idee te geven: de geest van Vincent van Gogh waart rond boven de fontein, bij de hoofdentree kun je een militaire minigame spelen en bij de kade zwemt een walvis die ernstige last heeft van de plastic soup.

Nieuwsgierig geworden? Download in de appstore de app ‘XRBase AR-tour’ en kom snel langs!

Over augmented reality

Bij augmented reality (AR) wordt een laag óver de echte werkelijkheid gelegd. Je ziet in je eigen omgeving dingen die er niet echt zijn, ze zijn eraan toegevoegd (augmented). Je hoeft geen speciale headset op zetten, zoals bij virtual reality (VR). Om een AR-applicatie te kunnen openen, gebruik je gewoon je smartphone of tablet. De camera in je apparaat neemt de omgeving op en over dat beeld wordt een virtueel beeld geprojecteerd.

AR-tour in ontwikkeling

De XRBase AR-tour is een pilot, die is gelanceerd tijdens de Uitmarkt die onlangs op en rond het Marineterrein plaatsvond. Het is de bedoeling dat we samen met de makers en partners in het Oosterdok de snelgroeiende mogelijkheden van AR verder gaan verkennen. AR leent zich niet alleen voor kunstzinnige toepassingen, je kunt met AR ook moeilijk voorstelbare zaken inzichtelijk maken of een diepere betekenis weergeven. Je kunt bijvoorbeeld gebouwen die niet meer bestaan of nog gebouwd moeten worden, projecteren op de werkelijkheid. En dat zijn weer nuttige toepassingen in een wereld die razendsnel verandert.